Comfort Zone.

Hello, it’s me. It’s been so long since I wrote anything worth reading, hahaha. Seringkali saya jadi agak minder kalau baca tulisan teman2 saya (entah di blog atau di facebook), karena somehow saya jadi merasa kalau saya sekarang jadi terlalu nyaman dengan rutinitas. I got too comfortable in  my comfort zone. Well, it takes time for me to be in this zone, because I kinda had a rough patch last year, so maybe my question is, is it not good to be in a comfort zone for too long?

 I believe that to write something, I need to be inspired, by something, by anything. And being comfortable can only provide so much inspiration. You stop looking into something that might challenge you, or pull you out of your zone. I got lazy doing anything that might screw up my routines. I’ll get defensive when something got a little too interesting, because there might be a price to pay to enjoy it, and I’ve struggled so hard to be this in this position.

 So, do I want to write again? Sure. But do I want to get out of my comfort zone to accomplish it? I don’t know. But then again, maybe, if I look hard enough, there are tons of things that can get me inspired, without being too pulled out of my zone, I just haven’t spend the time or effort to do it. I want to start though. I feel like my brain is just being dormant right now. I really do hope that I can write a long post like before, and not just some journey or sketch posts. See you soon. Hopefully. 😀

Day 3, 3 November 2008, Prambanan

Reblog postingan di blog lama karena lupa password last part. Bagian yang ini mungkin lebih menjelaskan latar belakang kenapa saya makin kesini tetep aja agak disfungsional. Kebanyakan bergaul sama temen2 aneh, balikin ke normalnya agak susah.

Bubblydhe's Weblog

Hmm..Image Headernya itu foto di Vredeburg juga betewe..hehew..ga pake efek,sumpah!

Oke, hari ke-3. Kita dah rencanain dari awal kalo kita mau nyobain naek bis Trans Jogja. pengen tau aja gimana keadaannya (baek” aja). nah, ternyata ada yang jurusan Malioboro langsung ke Prambanan. Kebetulan! Akhirnya setelah tanya”, kita naek dari shelter (haltenya) Maliboro, ntar naek yang jalur 1A, langsung deh tururn shelter Prambanan. cuma bayar Rp 3000. Ternyata bisnya keren banget! bersih! ya mungkin secara masih baru…tapi emang di dalem juga ga ada orang buang sampah sembarangan..mungkin malu juga siy..pasti keliatan kalo buang sembarangan. lagian ada tempat sampahnya juga di dalem bis. singkat cerita, nyampe shelter Prambanan ternyata kita masih harus jalan kaki kira” 1 km menuju pintu masuknya. Meskipun sebenernya banyak andong, tapi mengingat prinsip nggembel kita, pengeluaran harus seminimal mungkin! Tiket masuknya Prambanan Rp 8000. yang unik, di Prambanan disetelin musik gamelan yang disetel lewat loudspeaker. Jadi kemanapun kita…

View original post 290 more words

Day 2, 2 November 2008, Malioboro dan sekitarnya

Reblog postingan di blog lama karena lupa password part 2. Bahkan kalimat pertama pun sungguh menunjukkan betapa tuanya saya. Masih jaman yang namanya “friendster” (yang ga tau apa itu friendster, ga usah di-googling, ga ada manfaatnya…). Ah, memories….

Bubblydhe's Weblog

Betewe, sebelumnya minta maap…buat upload foto disini agak lemot..foto”nya tak taruh fsQ aja ya…(saras_dhe@yahoo.com) yang disini beberapa aja..

Oke, petualangan hari kedua dimulai…Hari ini kita rencanain buat mengunjungi Benteng Vredeburg, Keraton, sama Taman Sari, JALAN KAKI! biar hemat..kita mutusin,hari ini kita musti dapet makanan murah..alternatifnya,coba cari di Pasar Beringharjo. Q ga yakin bakal ada makanan murah juga disana, makanya  beli susu sama roti aja deh di supermarket. disana bener aja, yang ada palingan soto yang harganya Rp 5000, sama pecel yang 3000an, tapi tempe bacemnya aja 1000. sukur deh…oke, lanjutin perjalanan..kita sebenernya ragu” mau masuk Benteng Vredeburg, takut bayarnya mahal, ternyata ga ada apa”nya..tapi karena sekalian lewat pas mau ke Keraton,dan waktu itu masih jam 08.00 (Keraton katanya buka jam 10.00) ya wes, ngintip aja dulu..eh, ternyata tiket masuknya cuma Rp 750! dan yang bikin seneng, ternyata tempatnya keren banget!kita foto paling banyak disana..hehe..disana juga ada diorama tentang pemindahan…

View original post 319 more words

Day 1, 1 November 2008, Surabaya-Yogyakarta

Reblog postingan di blog lama karena lupa password (tanda kurang gizi). Bahasanya masih alay sangat, tapi marilah kita anggap itu bagian dari tumbuh dewasa. Kenapa saya reblog? Karena saya takut keburu lupa alamat blog lama (tanda tambah tua). Ini perjalanan waktu saya masih mahasiswa, bareng teman2 seperjuangan yang sebagian besar sudah jadi emak2 sekarang. Cuman saya aja yang tetep kece sampai sekarang. Part 1.

Bubblydhe's Weblog

Well, sebenernya kita rencana mau berangkat tanggal 31 Oktober,hari Jumat, jadi abis UTS langsung cabut ke Yogya. Sayangnya, ternyata hari itu kita mesti ngumpulin tugas UTS OLAP yang due datenya tanggal 31 November 2008 jam 23.59…T.T ya wes lah, akhirnya perjalanan dimundurin sehari. Karena ga pengen keilangan banyak waktu, kita (bersembilan, cewek semua..) mau berangkat naek kereta yang paling pagi ke Yogya. Karena dari awal emang udah diniatin bahwa perjalanan ini harus dilakukan dengan biaya yang paling minimal (a.k.a NGGEMBEL), jadi kita survey ke Gubeng kereta ekonomi apa yang berangkat paling pagi. ternyata, kereta ekonomi arah Jogja (ga tau yang bener Yogya apa Jogja. tapi Q lebih suka nulis Jogja..maap..) berangkat jam 14.35 (Kereta Sri Tanjung). Yang pagi adanya Sancaka, kereta bisnis jam 07.00. ato Logawa, jurusan Purwokerto berangkat jam 10.04. Akhirnya kita naek Kereta Pasundan jurusan Bandung, turun di stasiun Lempuyangan, berangkat jam 06.00. Daftar Harga :

– Sri…

View original post 492 more words

Drawing Tools.

Hey everyone! So on my last post, Bella, a dearest junior of mine, suggested that I share my drawing tools here. And because I’m so keen on writing and posting (yeah, right), I gladly took the idea. I don’t know if this post is going to be coherent, but I had a lot of fun on the process. I wrote and took the pictures this Friday, which happened to be a very rare day in my office where our task schedule wasn’t so packed,tools_zpsiwho338d and my superior is on a business trip. I took my things to my office only because it has better lighting than my boarding room, and due to the very laid back day, it turned into an art class with my workmates. 😀

I brought everything, including my sketchbooks, the one that I usually use to draw portraits, an A5 Kiky Sketchbooks, and the one that  I just bought on the last post, my pencil case, a charcoal case, and a can full of pencil colors.

But it will be boring if I just describe it with words, so I made some comparisons for the drawing tools. I use 3 kinds of tools: pencil, charcoal, and pencil color.

Pencil.

I don’t really have any preference about what brand my pencils are. Because I don’t think that there really is a standout brand. I have H, B, 2B, 7B and 8B pencils.

Charcoal.

I found this tools for the first time about 2 years ago. I exclusively use Derwent for my charcoals, because originally there weren’t many brands that’s familiar for me in Indonesia, and I found out later that Derwent is actually a pretty great one. I’ve alaways wanted to try charcoal for a long time, but never had the chance to update my tools up until then. It’s a great tool if you prefer black and white sketches. The downside is you need to be reaaally neat and careful because it’s pretty messy with crumbs (I don’t know if it’s the right term?), so you might need some tissue, cotton, or even a brush for a neat finish.

Pencil Color.

I actually had some trouble with coloring, so there were only a handful of times that I use pencil color before. But after some trial and error, I think I enjoyed it a little better because there were so much things to experiment with colors. I used to only know Faber-Castell pencils (it’s the most common brand found in Indonesia on my childhood), and after some browsing and trial, I found Lyra as an adequate brand which is slightly better than Faber-Castell. The color is better pigmented and easier to blend. And after I found a pretty big stationery near my office, I have a new favorite, which is Derwent Coloursoft. It has a very soft but pigmented color, that made it so much easier to blend. But unfortunately, it’s pretty pricey, so I jsketch20test_zpse7azvlhhust bought some skin colored ones. If anyone is considering giving me a birthday present, this would be the ultimate one. 😀

So, those are the tools that I use for my drawings. And in this occasion, I’ll just put 1 bonus sketch that I made this noon during lunch, based on one of my favorite artists sketch toolkit04. It’s slightly different because the difference in skill level (of course). Hahaha.

Enjoy!

First Drawing in 2016.

Hellooow. So my hopeful resolution to write more every year has come to fruition in the form of a “sketch” post. I have some things in store for “journey” and “rambling”, but dear Lord it’s just so difficult to start. I stopped after I wrote the title. Well, nevertheless, it’s a start, right?

I had a business trip to Manado 2 days ago, and I manage to get a very detail shot of a butterfly (thanks to my dear Xperia) on the wall. My friend said that it stayed still because it was already dying. I felt a little bad when I heard that, but it was a very rare moment where I could capture even the tiniest fur (is it the correct term for insects?) so I just kept taking it.

butterfly_zpsy9ppndf3

sketchbook_zpsuqdl12cf
My new sketchbook!

3 days later, I happened to come home when a certain shipment came from an online shop. It’s a sketchbook. New sketchbook means new drawing! I plan to use this sketchbook for a lighter and smaller drawings, compared to my usual portraits. I instantly think of the butterfly picture, because it will allow me to practice coloring without having to ruin someone elses face, and starting the first page of a sketchbook with a butterfly sound a bit poetic (bear with me for this once). I didn’t use any charcoal, because I want to produce clean and clear colors. I use Lyra color pencil and Derwent color pastel. Here’s the result below.

butterfly20drawing_zpsqijx48nx

It takes 2 hours and a huge amount of determination to finish this, because I rarely put so much care in details for any of my drawing before. I still haven’t mastered the patience and temper management to put so many details into a drawing. Well, baby steps, baby steps. See you next time, which hopefully not that long.